מה זה דורבן העקב
דורבן העקב היא תופעה נפוצה ושכיחה בקרב אנשים מגיל 40 ומעלה או כאלו שעוסקים בקביעות בפעילות גופנית ובמיוחד בריצה. היא קיבלה את שמה מסוג של זיז בולט ומאורך, שנמצא בקצה העקב של כף הרגל ודומה מאוד לקוץ. אותו זיז בולט הוא לא הגורם לתסמינים של תופעת דורבן העקב, אלא דלקת שנוצרת לאורך רקמות החיבור של כף הרגל.
אנשים שסובלים מהתופעה מתלוננים על כאבים חוזרים ונשנים באזור, שמופיעים בדר”כ לאחר שהם קמים מהמיטה או מישיבה ממושכת, או לאחר פעילות מאומצת וארוכה (לאו דווקא פעילות גופנית). אצל חלקם הכאבים מלווים באדמומיות, נפיחות או תחושה של “משהו תקוע” בתוך כף הרגל. יש דרכים רבות לטפל בתופעת דרבן העקב ואפילו למנוע אותו.
איך ניתן למנוע ולטפל בתופעת הדורבן העקב
- שמירה על משקל תקין – עודף משקל הוא אחד הגורמים הידועים לבעיות גופניות ובפרט לבעיות בכפות הרגליים, בשל העומס הרב שנוצר על כף הרגל. ירידה מבוקרת ותקינה במשקל באמצעות שילוב של תזונה נכונה ופעילות גופנית יימנע היווצרות של דלקות עתידיות.
- נעילת נעליים מתאימות – אנשים שעובדים עם הגוף שלהם. בין אם הם מורים, שחקנים, מלצרים או כאלו שעוסקים בפעילות גופנית בקביעות צריכים לנעול נעליים מתאימות שיתנו תמיכה מלאה לכפות הרגליים וימנעו זעזועים, שחיקה ודלקות. מומלץ להחליף את הנעליים בכל 8-9 חודשים.
- בחירת מדרסים מתאימים – לנעול נעליים מתאימות זה מצוין, אבל לא מספיק. לנעליים צריך לצרף גם מדרסים אורתופדיים שיונחו בתחתית הנעל. המדרסים מותאמים במיוחד לכפות הרגליים שלכם ובנוסף לכך שהם יעזרו לה להסתגל לנעל הם ייתנו לה תמיכה, ייחלקו את העומס וימנעו את הכאבים. אנחנו ממליצים ליצור קשר עם הצוות שלנו, שיוכל לייעץ לכם בבחירת המדרסים שהכי מתאימים לכם.
- טיפולים תרופתיים – כדי למנוע את הכאבים אפשר לקחת משככי כאבים אנטי דלקתיים כמו אדוויל ונורופן. יש רופאים שימליצו גם על טיפול בזריקות שמשלבות חומרי הרדמה עם סטרואידים. כמובן שהכל תלוי בסוג ובחומרת הכאבים.
- טיפולי פיזיותרפיה – אחת הדרכים הטובות לטיפול בדלקות בכפות הרגליים ובמיוחד בדרבן העקב הם תרגילי פיזיותרפיה. המטרה של התרגילים הללו היא למתוח, לחמם ולחזק את כפות הרגליים. וגם לשפר את הגמישות שלהן ולהקל על העומס והכאבים. במכוני פיזיותרפיה רבים משתמשים בנוסף לתרגילי המתיחה גם במכשור אלקטרוני מתקדם. מומלץ להתייעץ עם הרופא שלכם ועם פיזיותרפיסט מומחה לפני שמתחילים את הטיפולים.
- טיפול בגלי הלם – בטיפול בגלי הלם משתמשים במכשיר מיוחד, שמטפל באזור הפגוע באמצעות גלי קול בעוצמה גבוהה שמאיצים את תהליך חידוש הרקמות באבר הפצוע. טיפול זה גורם לאזור הפגוע להחלים ולהירפא מהתופעה בצורה יותר מהירה. רופאים ממליצים לשלב את הטיפול הזה כחלק מתכנית טיפולים שמותאמת אישית למטופל.
- טיפולים אלטרנטיביים – לא רק לרפואה המערבית, אלא גם לרפואה המשלימה יש פתרונות רבים שיעזרו בטיפול בתופעת דרבן העקב וגם בבעיות גופניות נוספות. לרוב אלו טיפולים שמשלבים גוף ונפש כמו רפלקסולוגיה (שמומלצת מאוד כי הטיפול מתבצע דרך כפות הרגליים), דיקור סיני, שיאצו וטווינא. מומלץ להתייעץ עם מומחה לפני שמתחילים את הטיפולים.
- מנוחה – אחד המרכיבים החשובים לטיפול בדרבן העקב, בנוסף לכל דרכי הטיפול הידועות, הוא לנוח הרבה. להימנע כמה שיותר מפעילות גופנית מאומצת ובמיוחד מהליכה או ריצה למרחקים ארוכים וללכת לפי תכנית הטיפולים שנקבעה.
- ניתוח – במידה וכל הטיפולים בדרבן העקב לא הועילו והמטופל עדיין סובל מכאבים, הרופא ימליץ כאפשרות אחרונה על ניתוח. בניתוח מסירים את אותו זיז בולט שנמצא בקצה העצם של העקב ומאפשרים לכף הרגל להחלים בצורה כמה שיותר טובה מהדלקת. לאחר הניתוח המטופל ימשיך בטיפול תרופתי ביחד עם מנוחה ותרגילים מתאימים.