כף רגל סוכרתית

דף הבית » כאבי רגליים » כף רגל סוכרתית
כף-רגל-סוכרתית

כיצד לטפל בכף רגל סוכרתית באמצעות מדרסים?

 מהי כף רגל סוכרתית?

כף רגל סוכרתית, או נוירופתיה פריפרית, היא סיבוך של מחלת הסוכרת שקיים בקרב כ-50% מן החולים בה.

מדובר בפגיעה בעצבים ההיקפיים בכף הרגל שנגרמת בגלל הסוכרת. התחושה ברגל פגומה, ועל כן ניתן בקלות לפגוע בכף הרגל מבלי לשים לב. הפגיעה נגרמת בגלל רמת הגלוקוז הגבוהה בדם, שעם הזמן גורמת להרס קצוות העצבים ולהתפתחות הרגל הסוכרתית.

הרגל הסוכרתית היא אחד הסיבוכים הקשים בחולי סוכרת. פצע או כיב ברגל אצל חולה סוכרת עלול להעמיד את הגפה בסיכון ולעיתים גם לסכן חיים.

כיצד נוצרים כיבים נוירופטיים בכף רגל סוכרתית?

כיבים נוירופטיים בכף הרגל של חולי סוכרת נוצרים, בין היתר, כתוצאה מלחץ גבוה שקיים בכל אחד מהצעדים בהליכה. התפתחות לחץ גבוה היא בעיה רבת משתנים הכוללת בתוכה הפרעה אנטומית או הפרעה תפקודית, ובדרך כלל שילוב של שתיהן.  ללחץ גבוה זה עלולות להיות השלכות חמורות בשילוב עם נוירופתיה.

הסיכון של חולה סוכרת לפתח פצע במהלך החיים הוא 15%-25%. כ-25% מהפצעים לא יחלימו ועד 28% יסתיימו בקטיעה כלשהי. ב-85% ממקרי הקטיעות קדם לקטיעה פצע.

מהם הגורמים לשינוי מערך הלחצים בכפות הרגליים?

ישנם מספר גורמים הקשורים לשינוי בתבנית ההליכה ולהגברת הלחצים באזורים שונים בכפות הרגליים, וביניהם משקל יתר, מגבלה בטווחי תנועה בגפיים התחתונות (בעיקר בכף הרגל), שינויים בעובי הכרית השומנית (Plantar Fat Pad), שינויים בתכונות המכאניות של הרקמות, שינויים ועיוותים במבנה כף הרגל, שימוש בנעליים או במדרסים שאינם מתאימים, נאורופתיה, פגיעה בפרופריוספציה.

 אז מה עושים?

באמצעות אבחון מוקדם ניתן למנוע 40%-85% מהקטיעות. גישת הטיפול צריכה להיות רב תחומית ורב מערכתית, החל מרופא משפחה ואחות המאבחנים בזמן, הדרכת החולה לטיפול בכף הרגל, התערבות דיאטנית, אימוץ אורח חיים בריא וקבלת טיפול מתאים, לרבות מדרסים בהתאמה אישית והנעלה מתאימה.

לחץ מכני הינו גורם עיקרי להתפתחות פצע בכף רגל סוכרתית. איתור מוקדם של לחץ חריג עשוי להקטין משמעותית את הסכנה להיווצרות פצע. אצל חולי סוכרת, לחץ 65 ניוטון/סמ”ר מקובל כערך סף קריטי שמעליו הם חשופים פי 6 לסכנת התפתחות כיב לעומת חולים שהלחץ אצלם הוא מתחת לסף זה.

ואיך כאבי גב תחתון קשורים לכל העניין?

כאבי גב בכלל וכאבי גב תחתון בפרט שכיחים בקרב חולי סוכרת, אם כי אינם קשורים בדרך כלל למחלת הסוכרת עצמה. לאחר שבירור רפואי לא העלה תוצאות לגבי מקור כאב הגב, ניתן להניח כי כאב בגב התחתון נגרם בשל מנח לא תקין של כף הרגל, שמשפיע על היציבה וגורם לכאב גב.

בדיקת פילוג לחצים בכפות הרגליים – המעבדה הביומכנית

לצורך פיזורם ולהקטנת עצמתם של הלחצים החריגים, החולים יכולים לעבור בדיקת פילוג לחצים בכפות הרגליים במעבדה ביומכאנית מקצועית. הערכה דינמית של הלחצים באזורים השונים של כף הרגל נעשית באמצעות משטח ייחודי המורכב ממאות חיישני לחץ. החולה צועד על המשטח ברגל יחפה, ועוצמת הלחצים ממופה באמצעות מחשב. הבדיקה בטוחה, מהירה ומדויקת והוכחה כיעילה מאוד באיתור מוקדם של מוקדי לחץ חריג בכפות הרגליים. במעבדה הביומכנית בפיקוחו של פרופ’ משה איילון, מומחה לביומכניקה, מזהים את התפלגות הלחצים הלא תקינה בכפות הרגליים, שגורמת לעיתים, כאמור, לכאבי הגב, מעבדים את המידע, ומנחים את האורטוטיסטים (מומחים להכוונת הליכה) כיצד לדייק את המדרסים האורתופדיים כך שיפזרו את הלחצים בכף הרגל באופן נכון, ובכך יצמצמו ואף ימנעו לחלוטין את כאב הגב.

במקרים מורכבים יותר ניתן גם לייצר נעליים בהתאמה אישית, אשר מתאימות לרגל ככפפה ונותנות מענה “תפור” אישית לכפות הרגליים הייחודיות בראיה של 360 מעלות לטובת יציבה ותנועה נוחות, תוך תמיכה נכונה גם בחיבור שבין כף הרגל לרגל עצמה.

פתרונות הנעלה בהתאמה אישית – הדרך היעילה ביותר לטיפול בכף רגל סוכרתית

הפחתת לחצים גבוהים בכף הרגל (off loading) היא מהמטרות העיקריות בריפוי ו/או במניעת כיבים ברגל סוכרתית. למטרה זו, נעשה שימוש במגוון פתרונות הכוללים נעליים ומדרסים אורתופדיים בהתאמה אישית. בדיקה דינאמית של הלחצים בכף הרגל מסייעת בתכנון נעליים ומדרסים איכותיים המותאמים להפחתת הלחץ באזורים הרלבנטיים. נעליים ומדרסים אורתופדיים מותאמים היטב מפחיתים באופן משמעותי את הלחצים המסוכנים, מונעים סכנה להתפתחות כיב, וגם אם ישנו כזה – מאפשרים לחולה לנהל אורח חיים פעיל, לרוב ללא צורך בקטיעה.

פוסטים אחרונים